Historie

Grote namen uit het verleden

Dat de ronde al jaren een hoog aangeschreven wedstrijd is blijkt wel aan de grote namen op de erelijst. Niemand minder dan Tour de France winnaar Joop Zoetemelk wist de ronde in 1966 te winnen. Maar ook actieve wielerprofs Cees Bol (Astana Qazaqstan Team) en Julius van den Berg (EF Education-Easy Post) prijken op de erelijst. 

Sinds 1962 is de ronde een vaste prik op de wielerkalender en zijn wij ontzettend trots om na tweejarig afwezigheid terug te zijn. Naast bovengenoemde namen prijken er nog meer renners op de erelijst die na hun overwinning een groot palmares wisten op te bouwen. Gerrit "de Sol" Solleveld won in 1980 de ronde en wist in zijn carrière twee keer een Tour-etappe te winnen, won de klassieker Gent-Wevelgem en werd Wereldkampioen ploegenachtervolging. Matthé Pronk (senior) werd tweemaal Wereldkampioen stayeren bij de amateurs en meerdere malen Nederlandskampioen. Vaders Pronk wist de ronde in 1974 te winnen, waar zijn zoon Jos Pronk in 2005 in zijn voetsporen trok. Herman Snoeijink is wellicht de meest succesvolste criterium renner: in zijn wielerloopbaan wist hij meer dan 300 (amateur)wedstrijden te winnen. 

 

Recordhouders
Er zijn meerdere renners die de ronde van Warmenhuizen twee keer wisten te winnen maar John Bruin en Ron Vroom zijn met drie overwinningen de recordhouders. De destijds ploeggenoten stonden in Noord-Holland bekend als echte criterium specialisten en wist John zelfs vijf keer op het podium in Warmenhuizen te staan. In aanloop naar de 59ste editie van de ronde van Warmenhuizen zaten we samen met John, dit is hieronder terug te lezen. 


Vrouwen koers

Van 2004 t/m 2007 werd er voor de junioren en nieuwelingen dames ook gekoerst in Warmenhuizen. Onder de winnaressen en deelneemsters zien we grote namen terug als Ellen van Dijk, Roxanne Kneteman, Amy Pieters, Lucinda Brand, Chantal Blaak en Marianne Vos. 

Erelijst vrouwen: 
2004 - Maxime Groenewegen
2005 - Ellen van Dijk
2006 - Elise van Hagen
2006 - Amy Pieters (nieuwelingen)
2007 - Lucinda Brand
2007 - Amy Pieters (nieuwelingen)


Historie: John Bruin

In aanloop naar de 59ste Ronde van Warmenhuizen duiken we aan de hand van mooie verhalen en herinneringen van voorbij edities de historie in.  


Lees meer »