Historie: John Bruin

Gepubliceerd op 22 april 2022 om 20:35

In aanloop naar de 59ste Ronde van Warmenhuizen duiken we aan de hand van mooie verhalen en herinneringen van voorbij edities de historie in. 

Met zijn overwinningen in 1990, 1997 en 2000 is John Bruin mede-recordhouder van de Ronde van Warmenhuizen. Samen met zijn voormalige ploeggenoot Ron Vroom deelt hij deze titel. “Wachten doen we op de bus” was een uitspraak van Ron; niet linkeballen maar koers maken, en met succes. De oud-ploeggenoten zijn niet de enige renners met meerdere overwinningen achter hun naam. Herman Snoeyink, Willem Paardekooper, Ton Slippens, Sander Lormans en Lars van der Vall wisten dit kunstje met twee overwinningen ook te klaren.

Criteriumkoning
Met maar liefst 65 overwinningen en 165 podiumplekken op zijn palmares was John in het truitje van Dextro, Tegeltoko, Kennemerland en Viking-Waterland één van de meest succesvolste criteriumrenners uit de regio. Hij won Warmenhuizen niet alleen drie keer, hij werd ook nog eens één keer 2e en twee keer 3e. Het geheim achter zijn successen? John verteld; “Doordat weinig criteriums zoals Warmenhuizen 100 km lang waren lag dit in mijn voordeel, de laatste 20 km had ik ten opzichte van mijn concurrenten vaak nog wat over.” Als je de ronde wist te winnen baarde dit aanzien in het peloton. “Samen met een aantal andere criteriums in de regio behoorde Warmenhuizen tot één van de ‘grotere’ koersen. Iedereen was erop gebrand om er eentje te winnen en als dat lukte dwong je respect af, dat betekende ook dat er rekening met je genomen werd.”

Populair criterium
Met veel publiek langs de kant, het wielerbal na afloop en de nodige media-aandacht was de ronde van Warmenhuizen altijd erg populair. “De organisatie wist vaak de pas gekroonde Nederlands kampioen bij de amateurs te strikken en zo stond er altijd een sterk peloton aan de start. Waarvan minstens 15 man echt meestreden voor de overwinning. Ook bracht RTV-NH vanaf de motor live radioverslag van het criterium. De dag nadien belde mijn opa me altijd op om de koers te evalueren die hij via de radio gevolgd had.”

Alleenheerser
Op de vraag of hij dit jaar het aandurft om een gooi te doen naar een vierde overwinning in Warmenhuizen (Funklasse) antwoord John “In principe heb ik met mijn overwinning bij de jeugd al vier keer op de bovenste trede gestaan, maar wellicht dat ik weer aan de start sta!”.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.