Historie: Rob Compas

Gepubliceerd op 19 juni 2023 om 19:23

Als wij terugkijken naar de erelijst van de Ronde van Warmenhuizen prijken een aantal edities eruit. We zien een Joop Zoetemelk terug, huidige en verdienstelijke profwielrenners als Cees Bol (Astana Qazacstan) en Julius van den Berg (EF-Education Easy Post), maar ook een editie waarbij er twee renners op het hoogste schavot stonden!  We gaan terug naar de editie van 1989. 

We hebben het uiteraard over Rob Compas en Ton Zwirs die hun sprint dusdanig wisten te timen dat er op de streep geen verschil te zien was. Ze werden beiden tot winnaar bekroond. Wij gingen in gesprek met Rob Compas over de wielerronde en zijn actieve carrière. 

Fotofinish! 
De dag voor de Ronde van Warmenhuizen reed Rob nog het Nederlands Kampioenschap voor amateurs in en rondom de Posbank, een koers over ruim 200 km die werd gewonnen door Maarten den Bakker.
Rob: "Het NK was verre van vlak wat betekende dat ik de volgende dag in Warmenhuizen met een stel zware poten aan de start verscheen. Ik zag er eigenlijk tegenop, maar vanaf de start reed ik gelijk met ongeveer 6 man weg en was het een soort van 'ploegentijdrit' naar de meet. We reden zelfs zo hard dat we bijna het peloton gingen dubbelen. We hielden ons eigenlijk expres in zodat de rest niet uit koers zou worden genomen. De sprint werd aangegaan door Ton Zwirs, op papier ook de snelste van de kopgroep, maar recht op de finishlijn wist ik mijn wiel naast de zijne te drukken. We hebben het over 1989, dat er überhaupt een fotofinish-camera stond opgesteld was al luxe maar zelfs op basis van deze beelden kon er geen verschil gevonden worden". Op het podium werden Rob en Ton vergezeld met Rene de Vink en John Bruin. 

 

Olympische Spelen
De geboren Venhuizenaar begon zijn fietscarriére pas op zijn 21e bij de amateurs. Eerst bij Wielervereniging West-Frisia te Enkhuizen en daarna o.a. voor de Nederlandse selectie, Dextro en Piels/'t Luchtschip. Op zijn palmares prijken mooie uitslagen als winst in de Hel van Mergelland, Parel van de Veluwe, derde in de Ronde van Noord-Holland, Nederlands kampioen bij de Amateurs, maar ook deelname aan de wegrit van de Olympische Spelen in Barcelona waar hij 72ste werd op 25-jarige leeftijd. "De toenmalige bondscoach Piet Kuijs vond eigenlijk dat ik te oud was om deel uit te mogen maken van de Nationale selectie. Maar omdat iemand hem erop wijste dat ik pas net begonnen was met koersen liet hij me toch toe. Dankzij sterke optredens in onder andere de Hel van Mergelland, destijds een meerdaagse wedstrijd, wist ik mezelf in de selectie te rijden voor de Olympische wegrit."


Wielerronde
Vragende naar wat de Ronde van Warmenhuizen voor Rob betekende, antwoordde hij als volgt: "Toch veel, want ik ben er uiteindelijk gaan wonen en ben niet meer weggegaan!". Aanstaande zondag kan Rob er zelf helaas niet bij zijn, maar zal zijn Nederlands kampioenen trui bij de Amateurs wel tentoon worden gesteld. Deze hangt samen met andere oud-wielershirts op het evenementen veldje georganiseerd door Hans Middelveld. Voor de 61e editie kunnen we Rob waarschijnlijk wel aan de start verwachten, want sinds een paar maanden is hij samen met zijn zoon weer fanatiek aan het fietsen geslagen, wat wij als organisatie natuurlijk graag horen! 

 

Van links naar rechts: John Bruin, Ton Zwirs, Angèle Pronk, Rob Compas & Rene de Vink. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.